Darende nerede? Darende ilçesinin nüfusu, yüzölçümü ne kadar? Darende ilçesi hangi ile bağlı?

Kahramanmaraş’ta ve 10 ilde yaşanan depremlerin ardından Malatya’nın ilçeleri merak edildi. Depremde etkilenen Darende ilçesinin nüfusu, yüzölçümü ve hangi ile bağlı olduğu merak ediliyor. Peki, Darende nerede? Darende ilçesinin nüfusu, yüzölçümü ne kadar? Darende ilçesi hangi ile bağlı?

Darende nerede? Darende ilçesinin nüfusu, yüzölçümü ne kadar? Darende ilçesi hangi ile bağlı?
  • 0
  • 66
  • 13 Şubat 2023
  • 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
    Loading...
  • +
  • -

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6’lık depremlerin ardından Malatya‘da da birçok artçı sarsıntı oluştu. Malatya‘nın Darende ilçesi merak edildi. Peki, Darende nerede? Darende ilçesinin nüfusu, yüzölçümü ne kadar? Darende ilçesi hangi ile bağlı? İşte detaylar haberimizde…

DARENDE NEREDE?

Darende, Malatya ilinin bir ilçesidir.

Nüfus: 29,045

Yüzölçümü: 506 km² (195 mil²)

DARENDE İLÇESİNİN NÜFUSU NEDİR?

Malatya’da yer alan Arguvan ilçesinin nüfusu 29,045’tir.

DARENDE HANGİ İLE BAĞLI?

Darende, Malatya ilinin bir ilçesi. İlçe merkezi, Malatya kentinin 74 km (46 mil) kuzeybatısında, Sivas kentinin 140 km (87 mil) güneyinde, ve Kayseri kentinin 117 km (110 mil) doğusunda yer alır. Batısı ve kuzeyinde Sivas, doğusunda Hekimhan, güneyinde Akçadağ, Elbistan, kuzeybatısında Gürün, kuzeyinde Kuluncak ve Kangal ilçeleri bulunmaktadır.

Tarihçe

Darende, geçmişte Taranda/Daranda ve Derindere olmak üzere pek çok isim ile anılmıştır. Bölgenin, Arslantepe and Cafer Höyük gibi komşu arkeolojik sitlere dayanarak MÖ 7000-5000’den beri yerleşim yeri olduğu varsayılmaktadır.

Darende’de bilinen ilk idari birim Hititlerce kurulmuştur. İlçe sınırları içinde Hitit dönemine ait kalıntılardan biri Darende merkezinin batısındaki Arslantaş bölgesinde yer alan bir çift aslan heykelidir. Kronolojik olarak, idare kontrolü Hitit, Mitanni, Asur, Ahameniş, Roma, Bizans, Emevi, Abbasi, Selçuklu, Danişmendli, Anadolu Selçuklu, İlhanlı, Eretna, Dulkadiroğulları, Memlûk ve Osmanlı altında kalmıştır.

Bölgeyi çevreleyen doğal kanyonların düzenleşiminden ötürü (örneğin Tohma kanyonu), ilçe bölgesinin komşu birçok yöreden gelen ticaret, göç ve askeri güzergahların bir kesişim noktası olduğu bildirilmiştir; örnek olarak, I. Şuppiluliuma, Hitit hakimiyetini Akdeniz ve Mezopotamya’da Yeni Krallık’a karşı genişletirken ilçe bölgesini güneye ulaşmak için kullanmıştır ve I. Basil, Müslümanlara karşı seferlerini ilçe bölgesi üzerinde yürütmüştür.

1921 yılında Yozgat Milletvekili Süleyman Sırrı İÇÖZ, Darende’nin il olması için TBMM’ye teklifte bulunmuş, meclis genel kurulu büyük bir tepki göstererek öneriyi reddetmiştir.

Coğrafya

İlçe topraklarını Güneydoğu Toroslar’ın kuzeye doğru yönelmiş dağ sıraları ve bunların arasında bulunan çöküntü alanı engebelendirmektedir. Bu alanın güneyinde Nurhak Dağları’nın uzantıları bulunmaktadır. Ayrıca kuzeydoğuya doğru uzanan ve Tohma Suyu Vadisi ile kesilen bu dağlık alanda ayrı ayrı dağlar bulunmaktadır. Günpınar Şelalesi ilçe sınırlarındaki Tohma Çayı üzerinde bulunur. Güneydoğu Toroslar’ın bir kolu olan Hezanlı Dağı ilçenin batısını engebelendirir.

Darende’nin doğu sınırı boyunca uzanan Akçababa Dağları ise Nurhak Dağları’nın kuzeydoğu uzantılarıdır. Ancak bunlar çok yüksek dağlar değildir. Akçababa Çalı Tepe ve kuzeydeki Leylek Dağı bu bölümdeki en yüksek dağlardır. İlçede aşınma sonucu ortaya çıkmış platolar oldukça geniş bir yer tutmaktadır.

İlçe topraklarını Tohma Suyu ile onun kollarından Balıklıtohma Çayı sulamaktadır. Bu iki akarsuyun birleştiği yerde ilçenin en önemli ovası olan Mığdı Düzü Ovası bulunur. Yaklaşık 5000 hektarlık bir alana yayılan Mığdı Düzü’nün orta kesimleri düz olup, kenarlara doğru yükselir ve engebeli bir görünüm alır. Akarsuların taşıdığı alüvyonlardan ötürü bu ova tarım yönünden oldukça verimlidir. İlçede sulanabilir arazi olarak Tohma Çayı boyundaki araziler sayılabilir. Yeniköy, Balaban, Ağılyazı ve Başdirek ovaları ilçenin tarım yapılabilen diğer ovalarıdır.

İklim

İlçede karasal iklim hüküm sürmektedir. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlı geçer.