Malatya’nın İnşaat Sürecinde Sosyal Yapıya Dikkat Çekildi

Haber: Duran Ö zkan (MALATYA)- Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası Malatya Temsilcisi Bedri Özten, 6 Şubat depremleri sonrası kentteki inşa sürecine ilişkin “Sosyal yapıya hitap etmeyen yapılar ve planlamalar …

Malatya’nın İnşaat Sürecinde Sosyal Yapıya Dikkat Çekildi
  • 0
  • 28
  • 27 Kasım 2024
  • 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
    Loading...
  • +
  • -

Haber: Duran Ö zkan

(MALATYA)- Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası Malatya Temsilcisi Bedri Özten, 6 Şubat depremleri sonrası kentteki inşa sürecine ilişkin “Sosyal yapıya hitap etmeyen yapılar ve planlamalar zaten bir sıkıntı olarak karşımıza çıkacak. Bir de bu rezerv alanlarda mülkiyeti olanları paylaştırma esnasında belki sıkıntılar çıkacak. Sadece maddi olarak düşünmemek gerekiyor. Bunun manevi boyutları var” dedi.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Malatya Temsilcisi Bedri Özten, 6 Şubat depremlerinde yıkıma uğrayan Malatya’nın yeniden inşa edilme sürecine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Özten, şunları söyledi:

“Rezerve alanlar öbekler halinde belirlendiği için plan bütünlüğü de ortadan kalktı”

Rezerve alanlar öbekler halinde belirlendiği için plan bütünlüğü de ortadan kalktı. Yani şöyle bir örnek vereyim. Planlar 20 metre olan yolun devamı, rezerve alan olmayan bölgedeki giriş yeri belki de 10 metre, belki de 8 metre. Bu planların ne şekilde olduğunu da bilemiyoruz. Yani bunu halka deklere etmediler, biz daha önceden rezerve alanlarının belirlenme kriterlerinin halkla paylaşılmasını istemiştik. Bununla ilgili bir çalışma olmadı bakanlık tarafından. Şunu da sorduk, yani bu rezerv alanları belirlendikten sonra yapım sırası neye göre belirleniyor? Bu kriterlerin halkla paylaşılmasını istemiştik. Bu da yok. Yani kendi kendilerine bir de kentin sosyoekonomik durumunu incelenmeden, ben yaptım oldu mantığıyla planlamalar yapıldığını sanıyoruz.

“Yerel yükleniciler ihalelere giremiyor”

Rezerv alanları ve kent çeperlerinde yapılmakta olan kalıcı konutların ihale şekilleri de son derece, yani yerel kalkınmayı desteklemeyen, şekillerde yapılıyor. Parasal olarak büyük ihale dosyaları şeklinde veriliyor ihaleler. Bu nedenle yerel yükleniciler bu ihalelere giremiyor. Giremedikleri için dışarıdan gelen yükleyiciler de yerel esnafla çalışmıyor ve yerel kalkınmaya ticari olarak hiç katkıları olmuyor.

“Sosyal yapıya hitap etmeyen yapılar ve planlamalar var”

“Yerinden dönüşümün ekonomik olarak rantablı olacağını düşünüyoruz”

Biz bireysel olarak da grupsal olarak da yerinden dönüşümden yanayız. Yani yerinde dönüşüm derken bireysel yerinde dönüşümü sadece söylemiyoruz. Rezerv alanlarıyla ilgili de yani daha önceden yapılaşmanın, deprem öncesi yapılaşmanın olduğu bölgelerin bir an önce ayağa kaldırılması. Hem sosyal olarak hem de ticari, ekonomik olarak daha rantablı olacağını varsayıyoruz. Şu ana kadar ticari bağımsız bölüm hiç teslim edilmedi. Oysaki kentlerin kent olmasını sağlayan en başta gelen parametrelerden biri ticaretin büyük boyutlarda ve çeşitli ticaret yapılan yerler oluşudur. Kent olma parametrelerinden birini yerine getiremedik. Yani iki yıl geçti ticari alanlarla ilgili teslim edilen yapı sayısı sıfır.”

Kaynak: ANKA / Yerel
Yerel Yönetim Malatya Ekonomi İnşaat Deprem Finans Yaşam Çevre Emlak Yerel