Pütürge merkez nerede? Pütürge ilçesinin nüfusu, yüzölçümü ne kadar? Pütürge ilçesi hangi ile bağlı?

Kahramanmaraş’ta ve 10 ilde yaşanan depremlerin ardından Malatya’nın ilçeleri merak edildi. Depremde etkilenen Pütürge ilçesinin nüfusu, yüzölçümü ve hangi ile bağlı olduğu merak ediliyor. Peki, Pütürge merkez nerede? Pütürge ilçesinin nüfusu, yüzölçümü ne kadar? Pütürge ilçesi hangi ile bağlı?

Pütürge merkez nerede? Pütürge ilçesinin nüfusu, yüzölçümü ne kadar? Pütürge ilçesi hangi ile bağlı?
  • 0
  • 107
  • 13 Şubat 2023
  • 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
    Loading...
  • +
  • -

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6’lık depremlerin ardından Malatya‘da da birçok artçı sarsıntı oluştu. Malatya‘nın Pütürge ilçesi merak edildi. Peki, Pütürge merkez nerede? Pütürge ilçesinin nüfusu, yüzölçümü ne kadar? Pütürge ilçesi hangi ile bağlı? İşte detaylar haberimizde…

PÜTÜRGE NEREDE?

Pütürge, Malatya ilinin bir ilçesidir.

Nüfus: 15,049

Yüzölçümü: 1.043 km² (402 mil²)

PÜTÜRGE İLÇESİNİN NÜFUSU NEDİR?

Malatya’da yer alan Yeşilyurt ilçesinin nüfusu 15,049’dur.

PÜTÜRGE HANGİ İLE BAĞLI?

Pütürge, Malatya ilinin bir ilçesidir. Malatya’ya 74 km mesafededir. Denizden yüksekliği 1.250 metredir. İlçenin 1 bucağı, 1 beldesi, 2 belediyesi ve 62 köyü ile 325 mezrası vardır.

İlçe, arazi olarak engebeli ve sarptır. Düz arazi yok denecek kadar azdır. İlçe toprakları Fırat Nehri’ne dökülen Şiro Çayı’nın geniş vadisinin tabanı ile bu vadi etrafında bulunan dağlık kesimlerden oluşur. Yerleşim yerleri dağlık ve tepelik alanlarda yoğunlaşmıştır. Bunun için tarıma elverişli arazileri dağ ve tepelerin yamaçlarında bulunmaktadır.

Buraya ilk yerleşmenin ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. İlçede Kütahya’dan gelen Samanoğulları’nında var olduğu söylenmektedir. Bunlardan başka, nereden geldiği bilinmeyen Kopuzoğulları da daha sonra buraya gelerek yerleşen bir topluluktur.

İlçede dil olarak Türkçe, Kürtçe ve Zazaca kullanılmaktadır. İnanç bakımından Sünni ve az da olsa Alevi köylerinin yer aldığı bölgede tarımcılık, hayvancılık ve arıcılık başta gelen geçim kaynaklarıdır.

Pütürge halkının büyük çoğunluğu tekstil ve plastik sektöründe çalışmaktadır. Pütürge İstanbul, Ankara, Kayseri, İzmir gibi şehirlere büyük göç vermektedir.

İlçeye bağlı köylerin tamamında tarım ve hayvancılık yapılmaktadır. Bölge halkı gelenek ve göreneklerine bağlıdır. İlçede okuma yazma oranı 1985-1994 dönemlerinde %95’e ulaşmıştır. İlçeye bağlı Uzuntaş Köyünde Perieş (Dilbersen) kalesi bulunmakta M.S. 450 yılında yapıldığı ve yapımında 10.000 askerin çalıştığı söylenmektedir. Yine dünyanın 7. harikası olarak bilinen Nemrut Dağı’nın doğu yakası ilçe hudutları içerisinde bulunmaktadır. Ayrıca Kerar Kalesi Nan-ı Guni ve Battalgazi ziyareti gibi tarihi yerler vardır.

Tarih

İlk adı güzel yer, istenen yer anlamına gelen İmrunyada “Mürün” bundan 300 yıl önce köy olarak kurulmuş. 1877 yılında bucak haline getirilerek Adıyaman’ın Kâhta ilçesine bağlanmıştır. 1892 yılında ilçe olarak mülki taksimatta Elazığ iline bağlanan Pütürge, Cumhuriyetin ilanıyla Malatya’ya bağlanmıştır.

Önceleri Şiro ve İmran adlarıyla anıldı. Kahta’ya bağlı bir nahiye iken 1870 senesinde Elâzığ’a bağlanarak bir kaza merkezi oldu. Bir süre sonra da Malatya’ya bağlandı. Buraya ilk yerleşmenin ne zaman yapıldığı bilinmiyor. İlçe halkının büyük bir bölümünün Kütahya’dan gelen Samanoğulları tarafından meydana geldiği söylenmektedir. Bunlardan başka, nereden geldiği bilinmeyen Kopuzoğulları da daha sonra buraya gelerek yerleşen bir topluluktur.